DIN GUIDE TILL BALSAMMETODEN - steg för steg

Balsammetoden ger dig friskt, vackert hår och sund, strålande hud. Allt hos oss är godkänt!

Är varje dag en dålig hårdag? Har du lagt ner massor med pengar på hårprodukter, men håret känns ändå torrt och risigt? Har du problem med mjäll eller torr och kliande hårbotten eller kanske fett hår eller hårbotten trots att håret känns torrt? Lockigt eller rakt, torrt eller fett spelar ingen roll; balsammetoden kan hjälpa dig att få frisk, återfuktat och vackert hår!

Balsammetoden - vad är det?

Balsammetoden är en no poo-metod för att tvätta håret. Den innebär att man istället för att använda schampo går över till att tvätta håret med enbart balsam. Jo, det fungerar faktiskt! En del väljer istället att ersätta sina tidigare dåliga produkter med ett milt, sulfatfritt schampo eller med rasullera tex.

No poo är en förkortning av No Shampoo. No poo kan också med fördel appliceras på hudvård, läs vidare om det längre nerpå denna sida.

Varför balsammetoden?

Balsammetoden kan radikalt förbättra din hårkvalitet, ge dig ett friskt, återfuktat hår, en frisk och balanserad hårbotten, har du anlag för vågigt eller lockigt hår så framhävs detta men självlart passar metoden även rakt hår. Genom några enkla steg kan du på några veckor få det perfekta håret!


De flesta schampon idag innehåller sulfater (SLS/SLES). Sulfater är ett väldigt uttorkande ämne som tvättar bort inte bara smuts utan allt naturligt fett (sebum) från hårstrån och hårbotten. Ofta är dessa uttorkande ämnen även det som ligger bakom irriterad, kliande eller torr hårbotten samt mjälliknande besvär. Denna uttorkande process leder också till att talgkörtlarna i hårbotten överproducerar fett för att kompensera, vilket leder till ännu mer uttorkande schamponering. Voilá, en ond cirkel! 

För att dölja den negativa effekten av dessa schampon med sulfater i så adderar tillverkarna sedan silikoner och mineraloljor i schampot och framförallt i balsamet, inpackningen och stylingprodukterna. Det naturliga fettet tvättas alltså bort och ersätts av syntetiska ämnen och kemikalier. Dessa ämnen lägger sig som ett lager runt hårstrået och håret ser friskt och blankt ut och känns lent. Det är dock bara en illusion, strået är lika torrt och skadat under hinnan. Nu är det också slutet och kan inte ta till sig någon fukt eller andra välgörande ämnen. Hinnan är dessutom mycket svår att få bort utan sulfater, vilket ytterligare späder på den onda cirkeln. Du upplever att du MÅSTE använda det starka schampot.

Hur gör man?

Grunden är att du går över till att tvätta håret med enbart balsam, alternativt med ett milt sulfatfritt schampo eller rasullera tex. Vilken no poo-metod man än väljer måste man även rensa bort allt som innehåller silikon eller mineralolja. Det är också bra att försöka undvika de mest uttorkande alkoholerna om man har torrt hår. Vi guidar dig steg för steg nedan, häng med!

balsammetoden produkter:

Sista-schampo Faith in Nature Alma of Sweden    Alma of Sweden Vårdande balsam och inpackningar Balsammetoden    Alma of Sweden Tvättbalsam Balsammetoden    Alma of Sweden Styling Balsammetoden    Alma of Sweden Schampo utan sulfater Balsammetoden       MacUrth Rasullera i bitar Alma of SwedenAlma of Sweden Svinhårsborste Microfiberhandduk Balsammetoden    Alma of Sweden Hudvård Handkräm Ansiktskräm Lotion No poo

Balsammetoden - Steg för steg

Börja med att kolla på en kort film med bloggare Sabina Decirée som på ett enkelt sätt beskriver balsammetoden, om du vill.

Balsammetoden med Sabina Decirée

 

1. Tvätta med sista-schampo 

Du behöver börja med att tvätta bort alla pålagringar av silikon och mineraloljor från ditt hår. Därför ska du tvätta håret med ett så kallat sista-schampo som SKA innehålla sulfat men INTE silikon eller mineraloja. Du hittar våra sista-schampon här.

Ett sista-schampo är även fortsättningsvis bra att ha hemma då du kan behöva det då och då. Tex när du varit hos frisören som kanske använt icke godkända produkter eller om du själv valt att använda någon produkt med silkon eller mineralolja vid något tillfälle.

2. Vårda

Efter att du rengjort håret ordentligt med ett sista-schampo är det dags att börja vårda håret, på riktigt, med ett godkänt balsam. Ta i balsamet som vanligt, låt verka ett par minuter och skölj ur.

Vill du vara säker på att få bästa möjliga utgångspunkt väljer du istället en godkänd inpackning, för att ge ditt hår en extra fukt- och näringsboost så här i starten. Du hittar våra balsam och inpackningar här.

3. Första balsamtvätten

Nästa gång du behöver tvätta håret är det dags för första balsamtvätten. En del använder sig då av två balsam; ett lätt balsam som inte är så återfuktande som tvättbalsam i hårbotten och ett mer fuktgivande till längderna som vårdande balsam. Andra använder samma till allt, här får du prova dig fram.

Börja med att ta små klickar av ditt (tvätt)balsam och fördela i hårbotten. Massera sedan din hårbotten noga i ett par minuter, se till så att du kommer åt överallt. Detta är den rengörande delen av balsamtvätten, du masserar mekaniskt bort smuts och damm. Fördela nu ditt vårdande balsam i längderna och låt allt sitta så länge som du önskar. Du kan med fördel sätta upp håret med en klämma medan du tvättar kroppen osv. Skölj noga ur allt!

Det är viktigt att skölja ordentligt så att du inte har kvar rester som tynger ner ditt hår. En del balsam och inpackningar går dock utmärkt att låta lite vara kvar av, som en leave-in kur, du får läsa på varje enskild produkt samt prova dig fram även här.

Vill du inte gå all-in med balsammetoden och tvätta håret med enbart balsam kan du med fördel istället välja ett milt, sulfatfritt schampo utan silikoner, mineraloja eller uttorkande alkohol. Du hittar dem här. Ett annat omtyckt alternativ är att istället tvätta håret med Marockansk rasullera. En del upplever då att de inte behöver balsam efteråt, den kan fungera som en allt-i-ett produkt. Den är även toppen som tvål.

4. Styling 

Nu har vi kommit till stylingen. Det viktiga här är att dina produkter INTE får innehålla silikon, mineralolja eller uttorkande alkohol. En del klarar av att använda tex en hårspray med uttorkande alkohol denat, andra inte. När det gäller just alkohol får man prova sig fram. De andra två är så att säga helt förbjudna. Här hittar du alla våra stylingprodukter. Här hittar du våra borstar, hårband och microfiberhanddukar mfl tillbehör.

Att undvika

  • Sulfater (SLS/SLES)
  • Silikoner (Slutar oftast på -cone, -xane eller heter något med silikon.)
  • Mineraloljor (Tex paraffin, petrolatum, vaselin.)
  • Uttorkande alkoholer (Tex alcohol denat. Vissa hår klarar av en del.)

No poo och huden

Även dagens hudvårdsprodukter är tyvärr fulla med poo som tex sulfat i tvålen, silikon och/eller mineraloja i ansiktskrämer, lotions, läppcerat osv. Eller ännu värre hormonstörande ämnen i kemiska solskyddsprodukter och aluminiumsalter i deon. I vårt utbud hittar du inte sådana ingredienser utan istället naturlig och ekologisk hudvård baserade på oljor och örter som tar hand om dig och dina barn på bästa sätt! Vi har även solskyddsprodukter med fysikaliskt filter utan nanopartiklar rekommenderade för både barn och vuxna. Här hittar du alla våra produkter från topp till tå.

Sista-schampo Faith in Nature Alma of Sweden    Alma of Sweden Vårdande balsam och inpackningar Balsammetoden    Alma of Sweden Tvättbalsam Balsammetoden    Alma of Sweden Styling Balsammetoden    Alma of Sweden Schampo utan sulfater Balsammetoden       MacUrth Rasullera i bitar Alma of SwedenAlma of Sweden Svinhårsborste Microfiberhandduk Balsammetoden    Alma of Sweden Hudvård Handkräm Ansiktskräm Lotion No poo